Nieuws

Nieuws

Vernieuwde statuten: naar een opener netwerk

Vanochtend hebben bestuursleden van VIEN – Vrouwen in Energie Noord Nederland Annett Pieters en Marike Hoekstra, de vernieuwde statuten getekend bij Lambeck Harms Notarissen. Deze nieuwe afspraken weerspiegelen de ontwikkeling van onze vereniging in de afgelopen 5 jaar zoals:

– Van een veilige, besloten omgeving – naar een open netwerk.
– Van verbonden zijn aan energie Noord-Nederland – naar affiniteit met energie in Noord-Nederland om een breder groep te bereiken en
– een vereniging die streeft naar een zo groot mogelijke diversiteit, zonder zich te beperken op het aantal leden per bedrijf.

Tegelijkertijd zijn de nodige wijzigingen op basis van de Wet Bestuur Toezicht Rechtspersonen (WBTR) doorgevoerd, waarbij VIEN door een groep studenten HBO-rechten van de Hanzehogeschool Groningen / Hanze University of Applied Sciences Groningen is geadviseerd.

We zijn klaar voor de komende periode!

Nieuws

Rijen vol met VIEN-sters in Stadsschouwburg

Op 4 december waren we bij “Joris Luyendijk – Zoveel meer dan zeven vinkjes”. Samen naar het theater zorgt voor verbreding van onze horizon. VIEN gaat over véél meer dan ons werk als vrouw in de energietransitie!
En wát een avond was het. Reflectie op jezelf, de klassenmaatschappij, meester Jos, Mark Rutte, Geert Wilders en heel veel 7-vinkers in ivoren torens. Wat bijvoorbeeld opviel gisteren:

We hebben aardig wat 6-vinkers in het netwerk. Een boeiende groep volgens Joris. Wat kun je dan betekenen voor anderen met minder vinkjes? Joris had geen antwoord, wij wel: bewust blijven en uitdragen, je netwerk delen, en erover blijven praten. Verbinden. Vrijwilligerswerk werd ook genoemd: pak wat tijd om iemand met bijvoorbeeld taalles te helpen.

Ook hebben we wat “klasse-migranten” binnen VIEN. Joris vertelde dat deze groep extra hard heeft gewerkt om te komen waar ze nu staan. Laten we die kwaliteiten vieren, omarmen en waarderen!

En… als je dan met een 7-vinker te maken hebt en iets van hem gedaan wilt krijgen, spreek hem dan aan met “ik heb een vraag die alleen jij kan beantwoorden!”. Gegarandeerd heb je zijn aandacht…

Nieuws

Tentoonstelling Vraauwlu & geslaagde borrel

Als netwerk is het ons streven om verbinding te leggen tussen onze leden. Op 23 november hebben we verbinding gevonden met elkaar en met krachtige vrouwen uit het verleden tijdens een bezoek aan de tentoonstelling ‘Vraauwlu‘ in het Museum aan der Aa in Groningen. Zeer inspirerend!
We sloten af met een cocktail op een bijzondere plek waar we in gesprek gingen met elkaar over onze eigen uitdagingen, het werk in de energiesector en vooral de fantastische vrouwen in ons netwerk hebben gevierd!No alt text provided for this image

Nieuws

Wind meets Gas & VIEN

#Windmeetsgas met een groeiend aantal vrouwelijke energie professionals op 12 en 13 oktober 2023 in Groningen. Focus dit jaar op samenwerking in Noordwest Europa voor een sterk Europees powerhouse. Bijzonder interessant was het Amerikaanse perspectief van Jonathan Elkind en de reflectie van Tim Boersma op het Green Deal Industrial Plan.
Remarks to remember:
– Hydrogen demand first,
– Collaboration
– Balance between discussing long term targets en ‘keeping our eyes on the road we travel’ .

Nieuws

Fietssafari – WarmteStad en de warmteketen

Wat al een mooie dag was werd nog mooier voor een aantal dames van VIEN – Vrouwen in Energie Noord Nederland op dinsdag 10 oktober 2023. Tijdens een bezoek aan #Groningen werden we warm verwelkomd door het pionierende publieke warmtebedrijf WarmteStad. Na een intro in het Wijkpaleis Paddepoel sprongen we op de fiets voor een heuse fietssafari langs de hele warmteketen: van aanleg naar bron, van huis naar centrale, we hebben het allemaal gezien. Hoogtepunt was een rondleiding op de bouwplaats van het zonthermie park vlakbij Zernike. Wat bijzonder om daar rond te kunnen lopen op een plek waar straks het 3e grootste zonthermie park ter wereld in bedrijf gaat! En dat mét oog voor omgeving in mens en natuur.

Onderweg hebben we veel gesproken over warmtetransitie en zo kwamen een aantal mythes naar boven die niet blijken te kloppen. Een selectie:
– Bij een warmtenet verlies je veel warmte tijdens transport. Dit blijkt niet waar, de verliezen zijn minimaal (richting 1-3 graden Celsius voor een net als in Groningen) en kunnen goed worden opgevangen met de bron temperatuur.
– Potentie van aardwarmte is gelimiteerd aan het westen van Nederland. Ook niet waar! Er zijn meerdere plekken waar aardwarmte kan werken, ook in het noorden. Hier zijn al verschillende studies naar gedaan door bijvoorbeeld EBN B.V.
– Aardwarmte heeft geen potentie…. wél! Het totale potentieel van aardwarmte in Nederland is 290PJ. 1 PJ staat gelijk aan 30.000 woningen. Dit blijkt uit de studie WARM die in opdracht van EBN B.V. is uitgevoerd in 2020. WarmteStad heeft momenteel zo’n 8000 klanten, dit aantal zal de komende jaren sterk groeien.
– De aanleg van een warmtenet is vergelijkbaar met het aanleggen van bijvoorbeeld glasvezel. Zeker niet waar! Het was zeer indrukwekkend om te zien hoe groot de werkzaamheden en impact is voor bewoners als een warmtenet wordt aangelegd. Vandaar dat er bij Warmtestad een grote focus is op participatie met bewoners.

Volgend jaar gaan we met VIEN graag dieper in op alle facetten van bewonersparticipatie.
Nogmaals grote dank aan de geweldige dames van Warmtestad en Wouter van Bolhuis van Novar voor deze unieke ervaring!

Nieuws

Agenda 4e kwartaal 2023

# Dinsdag 10 oktober: Fietssafari Warmestad. Bezoek warmtenet/ zonthermie/ participatie. VOLGEBOEKT. Toch interesse? Laat het ons weten, dan zetten we je op de reservelijst.

# Donderdag/Vrijdag 12-13 oktober. Met VIEN naar de “Wind Meets Gas”
conferentie in Groningen. We hebben inmiddels drie vrijkaarten verdeeld.

# Dinsdag 7 november. Masterclass toezichthouden (digitaal). Deze sessie volgt op de introductie toezichthouden die eerder dit jaar heeft plaatsgevonden. We gaan verder in op vragen en geven praktische handvaten. Meer informatie volgt. Noteer de datum vast in je agenda!

# Maandag 4 december. Joris Luyendijk in de Schouwburg Groningen. We zijn blij met de grote belangstelling van de VIENsters ! We hebben de kaarten centraal aangeschaft zodat we als groep bij elkaar zitten.

# Donderdag 23 november: Een ouderwetse netwerkborrel in Groningen. Meer informatie volgt via de VIEN ledenpagina op LinkedIn en de mail. Geef alvast je belangstelling aan.

Nieuws

VIEN Digitaal – Masterclass Energie-armoede en gender

Op 22 september hadden we een energieke Hanna Kreuger in gesprek met beleidsmakers, raadsleden, energiecoaches en energie-experts.
Wat op tafel kwam:
➡️ energiearmoede heeft vele oorzaken en gender een belangrijk perspectief.
➡️ hoe bereik je de groepen die steun zo hard nodig hebben ?
➡️ gegevens uitwisselen om grip te krijgen (gemeentes) stuit soms op AVG.
We zijn er nog niet uit .. maar het gesprek wordt vervolgd !

Nieuws

Wind van Toneelgroep Jan Vos

15 juli 2023 .. met een groep VIENsters en introducees naar de toneelvoorstelling Wind van Toneelgroep Jan Vos geweest. Drie uur lang gefascineerd gekeken naar 6 acteurs in 24 rollen over alle thema’s rondom “wind & energietransitie” in Burgerveen. Een doldwaze komedie in een prachtig decor. Nog een paar keer te zien in Eelde en daarna tot mid aug in Ambt Delden. Een aanrader!

Nieuws

Toezichthouden: wat is het en hoe word je het?

Toezichthouder/commissaris: wat houdt het in, waarom zou je het willen, hoe word je het? Vragen die op 23 mei 2023 tijdens een sessie met VIENsters/toezichthouders Annie KristAstrid Hartwijk en Alida Houwing ter tafel kwamen in de CvB vergaderzaal van #hanzehogeschool.
Alleen al het verdiepen erin, leert je over de dynamiek van organisaties, en daar kun je op jouw manier aan bijdragen. Genoeg ervaring in de zaal!

Annett PietersCeciel NieuwenhoutIngeborg Maasdijk – ten BroekeAnja DijkhuizenMarike HoekstraEsther de Jager MSc BAAnna PekJanine BosMarit Van MilMaria Marcela Fragozo