Nieuws

Project WaterstofWijk Wagenborgen

Op 19 april was VIEN op bezoek bij het project WaterstofWijk Wagenborgen.

WaterstofWijk Wagenborgen is het eerste waterstof woonproject van Nederland in een jaren 70 woonwijk. Met deze pilot bij 33 huurwoningen in een “standaard” wijk doet Netbeheerder Enexis, samen met deelnemende bewoners, Woonstichting Groninger Huis, Energiewacht, Intergas, Essent, Baas BV en Eelshuis Energie ervaring op met de distributie van waterstof naar woningen door zoveel mogelijk gebruik te maken van de bestaande gasleidingen.

Een aantal jaren geleden vertelden deze partners bij VIEN over hun plannen. En nu dus het resultaat in het echt bekeken.

We werden door familie Van Tilburg op de boerderij ontvangen, waar in de volgende projectfase waterstof opgewekt wordt. Daarna kregen we een rondleiding op het Waterstofplein van Enexis. Op het Waterstofplein start de distributie van waterstof naar de woningen. Aansluitend mocht VIEN een kijkje nemen in een demowoning van Groninger Huis die met een hybride warmtepomp en een CV-ketel op waterstof verwarmt.

Het was een inspirerende dag in het teken van samenwerken en circulariteit! Zoals Greetje Bronsema zei: “ook al is waterstof voor de industrie als prioriteit gekozen, dankzij de doorzettingskracht van de verschillende partners, hebben we nu een werkende pilot voor waterstof voor woningen op de plank klaar liggen.”